نقشه کشی صنعتی

نقشه کشی صنعتی
مهارت نقشه خوانی ونقشه کشی در مهندسی مانند سواد خواندن ونوشتن می باشد.نقشه کشی در حقیقت نوعی زبان محاوره در علوم مهندسی می باشد که اطلاعات مورد نیاز از یک قطعه، ماشین، سازه، ویا یک طرح را به روشنی وبدون ابهام بیان می کند.

نقشه کشی، مهم ترین قدم در ساخت قطعات مکانیکی

طبق یک تعریف، مهندسی معکوس فرایندی متشکل از یک رشته اقدامات یا پیشرفت های تدریجی است که برای رسیدن به هدفی خاص انجام می شود. در مهندسی معکوس نیاز به تحلیل های حساس و مهم و جمع بندی در هر مرحله وجود دارد چرا که هر مرحله براساس مراحل قبلی پایه ریزی می شود. هدف مطلوب در مهندسی معکوس ساخت یک محصول یا یک قطعه با درجه کارایی و کیفیت بالاتر ولی با قیمت پایین تر است. اصولا از مهندسی معکوس در دو حوزه به شرح زیر استفاده می شود : - هنگامی که فناوری دردسترس ما نباشد ، به ناچار باید از روش مهندسی معکوس به فناوری رسید. این امر اغلب در محصولات نظامی یا حساس اتفاق می افتد - فناوری قابل دسترس بوده اما قیمت آن بالاست و رسیدن به فناوری محصول از روش مهندسی معکوس ارزان تر و در زمان کوتاه تر میسر است.
شاید برای بعضی از خواننده ها تیتر مطلب اغراق آمیز است ولی بدون شک باید گفت که اولین قدم و شاید بهتر است بگوییم مهم ترین قدم در ساخت قطعات مکانیکی، طراحی و نقشه کشی قطعات است. در مهندسی مکانیک وقتی می خواهیم یک مجموعه صنعتی (منظور هر مجموعه هماهنگی از قطعات مکانیکی و در بعضیی اوقات الکتریکی است که در همکاری با یکدیگر، عملی را انجام می دهند) را طراحی کنیم، ابتدا باید طرحی از قطعات و اجزاء تشکیل دهنده آن داشته باشیم. و نیز اگر بخواهیم آن مجموعه را به روش مهندسی معکوس تولید کنیم، نیاز داریم که در اولین قدم، نقشه قطعات و نیز نقشه مونتاژی (نقشه ای که در آن اجزاء در تماس با یکدیگر نشان داده می شوند و به نوعی نحوه تماس قطعات و نحوه و کار مجموعه را توضیح می دهد) مجموعه را آماده کنیم.

چه چیزی را در نقشه ها نشان می دهیم؟
به طور کلی تمام اطلاعات مورد نیاز برای ساخت یک قطعه در نقشه آورده می شود که اصطلاحا به آن نقشه ساخت میگویند: اندازه ها، تلرانس ها (عددی وهندسی)، صافی سطح مورد نظر، جنس قطعه (ماده اولیه)، عملیات حرارتی ، پوشش های مورد نیاز و غیره.

از دیگر اطلاعاتی که در نقشه ساخت ذکر می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد: نام قطعه، شماره قطعه، تعداد قطعه، نام نقشه کش، ناظر طراحی، مدیر پروژه، تاریخ، نام شرکت، نام پروژه و … در نقشه های مونتاژ تمام قطعات مورد استفاده، نحوه اتصال آنها، مکان دقیق نصب ، نکات نصب، تست های مورد نیاز پس از نصب و … نوشته می شوند.نوع دیگری از نقشه های مونتاژی به نام نقشه های انفجاری، برای درک بهتر مونتاژکار از نحوه مونتاژ آماده می شوند.لازم به ذکر است در طراحی برخی ماشین آلات بزرگتر، ماشین از تعدادی مجموعه مونتاژی زیر مجموعه تشکیل شده است که ممکن است خود این مونتاژها دارای زیر مجموعه های مونتاژی دیگر هستند و همین طور ادامه می یابد تا در پایین ترین طبقه این زنجیره به نقشه های ساخت می رسیم. از اطلاعات مفیدی که نیاز است در نقشه های ساخت و نیز زیرمجموعه ها نوشته شود نام مجموعه مونتاژی است که قطعه یا مجموعه مونتاژی حاضر در نقشه باید درآن استفاده شود.در این راستا این شرکت با تکیه بردانش، تجارب وسوابق کارکنان خود اقدام به تاسیس واحد نقشه کشی نموده است .در این واحد نقشه کلیه قطعات قبل از ساخت به صورت سه بعدی,وبر اساس استانداردهای معتبر بین المللی (ISO) وبا نرم افزارهای مختلف شامل : Catia ، Solid Works، Auto Cad تهیه وپس از تحلیل های مختلف کارکردی وعملکردی تحویل واحد تولید می گردد.